Bevægelse i sprogfagene
med Hopspots
Mulighederne er mange med Hopspots i sprogfagene. Det kan f.eks. være at skifte sprog i App’en og spille spillene på engelsk eller tysk. Man kan også lave sine egne målrettede spil til engelsk, tysk, fransk osv. Her kan du læse hvordan.
Lær makkerpar i Mix’n’Match
I Mix’n’Match kombineres lyde med billeder og kropslig bevægelse. Det er en form for aktivt “vendespil”, hvor eleverne skal finde ting, der passer sammen i par. Når du træder på én brik, afspilles der f.eks. et ”I” og så er opgaven at finde den brik, der siger ”am” for at lave et par i et engelskspil om grammatik. Eleverne træder derefter på en ny brik med tilhørende lyd og billede og efterhånden, som spillet skrider frem, gælder det om at huske de forskellige brikkers lyde og placeringer og lave flest par.
I Mix’n’Match har I mulighed for at vælge om speaket i spillet skal være på: Dansk, Engelsk, Tysk eller Fransk. Dvs. at hvis I selv laver spil til de forskellige sprogfag samt vælger speak på det pågældende sprog, så er både indhold og feedback i spillet på eksempelvis engelsk.
Eksempler til Mix’n’Match i sprogfagene:
Lav f.eks. par med:
- Rim
- Stavning – af lette eller svære ord
- Spørgsmål og svar
- Grammatik
- Ordsprog
- Ordklasser – f.eks. “House” og “Noun”
- Oversættelse – f.eks. “Kopf” og “Hoved”
Leg med ord i Hack din Brik
I Hack din Brik kan elever og lærere selv programmere brikkernes lys og lyd. Under de 12 forskellige brikker, der vises på skærmen, vælger spillerne lysmønstre eller lyde til hver brik, eller de kan bruge optagefunktionen og indtale deres helt egne lyde.
Indtal et ord på hver brik og leg med ordstillingerne, når I flytter rundt på brikkerne. Hvordan spørger man om vej? Hvordan starter man en samtale? Lad eleverne finde på gode sætninger, de kan indtale og udfordre hinanden i rækkefølgen af ordene.
Man kan også lave twister-inspirerede spil: “Left foot on black” – “Right hand on blue” osv.
Der er rigtig mange måder at lege med ord og udtale på – her bliver det mere auditivt, end hvis man sad og gjorde det på skrift.
Eksempler til Hack din Brik i sprogfagene:
Øv rækkefølger
Indtal spilindholdet i app’en og spred derefter brikkerne tilfældigt ud på gulvet. Få en anden gruppe til at finde og lægge brikkerne i den rigtige rækkefølge, hvorefter de kan afspille indholdet på brikkerne og høre om rækkefølgen er rigtig:
- Talrækker – “1, 2, 3, 4, 5” osv.
- Alfabetet
- Tekstopbygning – lav en sætning eller flere sætninger
- Lav-selv-historier
- Genfortæl historier I har læst
Ordpuljer
Lad eleverne gruppere en masse ord i f.eks.:
- Ental/flertal
- Nutid/datid/fremtid
- Ordklasser (udsagnsord, navneord osv.)
Når man f.eks. har lagt ordene i ordklasser, kan man begynde at kombinere dem til sætninger mellem hinanden. Der er også rig mulighed for at øve ‘der’ – ‘die’ – ‘das’ mv. herefter.
Spil alle Hopspots-spil på engelsk eller tysk
Hele Hopspots app’en er oversat til engelsk og tysk, da Hopspots bruges i mange andre lande end Danmark. Derfor, hvis I går ind i iPad’ens Indstillinger og ændrer dens sprog til engelsk eller tysk frem for dansk, så skifter Hopspots app’en også sprog og I kan spille Hopspots-spillene på andre sprog (dog ikke Lakridsmanden – kun på dansk – eller Den Øde Ø, som kun er oversat til engelsk pt.). I kan altså nu spille Jagten, Sekvens, FlowDance osv., hvor I helt sikkert vil få rigtig meget sjov ud af feedbacken o.lign. i spillene.
Lær engelsk med Den Øde Ø
Den interaktive fortælling, Den Øde Ø, som er for mellemtrin og udskoling, kan også spilles på engelsk. Robinsonade-spillet kombinerer en introduktion til klassiske samfundsfaglige problemstillinger med aktiv leg og storytelling. Igennem 3 kapitler skal eleverne tage stilling til en række dilemmaer for at overleve, så de kan altså virkelig få trænet deres læseegenskaber og øve sig i at diskutere og argumentere. Hopspots–brikkerne bruges aktivt til fysiske samarbejdsøvelser som fx at fange fisk og udforske øen, hvor eleverne rigtigt kan øve samarbejde og kommunikation på engelsk.
Spil til alle skoletrin og fag
Når I selv laver spil i Hack din brik eller Mix’n’Match, kan I sænke eller højne sværhedsgraden, således at spillene kan bruges til både indskolings-, mellemtrins- og udskolingselever eller endda tilpasses til enkelte elevers behov. Med spillene er det muligt at aktivere en hel klasse på én gang, såfremt klassen deles ind i grupper der f.eks. producerer spil til hinanden i timen. Der vil altså på skift være én gruppe, som spiller spillet på Hopspots, imens de andre grupper arbejder med at lave relevante spil til undervisningen i app’en.
Hopspots spillene dækker helt fra indskoling til udskoling, da I selv kan producere indhold i nogle af spillene. Hvis I selv producerer indhold, kan I bruge dem til både de helt små og de store skolebørn. Det tager kun 5 min at indtale sit eget indhold til spillene, så I er lynhurtigt i gang med at spille jeres egne spil målrettet til undervisningen. Læreren kan enten producere spil til eleverne forud for undervisningen eller inddrage eleverne i processen, så de får medejerskab over og bliver digitale producenter af læringsmateriale.
Book en gratis og uforpligtende fremvisning for at høre mere, om hvordan Hopspots kan bruges i din institution. Du er også meget velkommen til at kontakte os med spørgsmål på: info@hopspots.dk eller 31 13 26 18.